Általános

BEJELENTKEZÉS:

TELEFONSZÁM: +36 20 570 7766

HÉTFŐ-PÉNTEK: 08:00-16:00.IG

ONLINE:

https://www.hepinet.hu/foglalas

HÉTFŐ-VASÁRNAP: 00:00-24:00.IG

OEP RENDELÉS:

https://www.hepinet.hu/foglalas-oep

HÉTFŐ-VASÁRNAP: 00:00-24:00.IG

Amennyiben szeretné időpontját lemondani, kérjük, hogy legalább 24 órával a vizsgálat előtt hívja telefonos elérhetőségünket.

Időpontját a sikeres foglalást visszaigazoló e-mailben található linkre kattintva is törölheti.

Az ultrahang vizsgálat kb. 20-30 percet vesz igénybe. Ikerterhesség esetén ez az idő duplázódik.

Az ultrahang vizsgálatokat rendelőinkben radiológus szakorvos, szonográfus, képalkotó diagnosztikai analitikus végzi.

Szabaddá kell tenni a vizsgált területet, melyre színtelen, pH semleges, hipoallergén zselét helyeznek, elősegítve a vizsgálófej mozgását. Az ultrahang vizsgálat során a vizsgált területre enyhe nyomást gyakorol a vizsgálófej, ez okozhat némi kellemetlenséget, de ettől függetlenül fájdalommentes és biztonságos.

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya, OTP SZÉP kártya, MKB SZÉP kártya, egészségpénztári kártya

A következő egészségpénztárakkal állunk kapcsolatban:

- Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár

- MKB - Pannónia Egészségpénztár

- OTP Egészségpénztár

- Patika Egészségpénztár

- Prémium Egészségpénztár

- Új Pillér Egészségpénztár

- Vitamin Egészségpénztár

- Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár

A 2 dimenziós ultrahangvizsgálat során a berendezés „2 mm szeleteket” mutat meg a vizsgált szervből. Ezek állóképek. Diagnosztikai céllal alkalmazzák. A 4 és 5 dimenziós vizsgálatkor másodpercenként több ezer ilyen „szeletet” látunk, melyek gyors egymás utánisága adja ki a teljes 3 dimenziós térbeli képet. Mindez persze folyamatában, a mozgást ábrázolva történik, innen a 4D elnevezés (a 4. dimenzió az idő). Az 5D még életszerűbb képábrázolást mutat.

Kérjük, hogy fertőző betegségek esetén halasszák el a vizsgálatot! Korai terhesség megállapításánál a hüvelyi vérzés kizáró ok.

Kismama ultrahang

A 12 hetes ultrahang vizsgálatra a jobb láthatóság érdekében teli húgyhólyaggal kell érkezni, más esetekben nem igényel előkészületet.

Szabaddá kell tenni a kismama pocakját, melyre színtelen, pH semleges, hipoallergén zselét helyeznek, elősegítve a vizsgálófej mozgását. Az ultrahang vizsgálat során a vizsgált területre enyhe nyomást gyakorol a vizsgálófej, ez okozhat némi kellemetlenséget, de ettől függetlenül a vizsgálat fájdalommentes.

Biztosan a 16. héttől lehet megállapítani, de ehhez az is szükséges, hogy a magzat mutassa magát.

A 16. és a 32. hét között bármikor. A baba méretétől függően az ideális időpont a 26. hét. Természetesen fontos, hogy a baba is megfelelő pozícióban legyen a tökéletes felvétel elkészítéséhez.

Normál esetben igen, egyszerre több családtag is.

Jelenleg azonban a járványügyi helyzetre tekintettel csak egy kísérő vehet részt a szolgáltatáson. Kérnénk, hogy a szolgáltatás teljes ideje alatt maszkot viseljenek!

Amikor a magzat alszik, vagy eltakarja a méhlepény, mozgásra késztethető, azzal, ha az alábbi technikák valamelyikét alkalmazza. A napi folyadék mennyiség bevitelét emelje meg, az ultrahang vizsgálat előtt fél órával fogyasszon csokoládét, sétáljon.

Az ultrahang vizsgálatról készült videó felvétel MPEG2 formátumban, .mpg fájlkiterjesztéssel került rögzítésre a DVD lemezen. Az MPEG2 formátumú felvétel lejátszható minden Windows, vagy MAC OS rendszert használó számítógépen, médialejátszó funkcióval rendelkező asztali DVD lejátszón, és médialejátszó funkcióval rendelkező TV készülékeken (USB-re átmásolva). A régebbi, csak DVD lemez lejátszására alkalmas asztali DVD lejátszó készülékeken való megjelenítéshez a felvételt szükséges a megfelelő formátumba átkódolni, és DVD lemezre rögzíteni.

A babamozi egy DVD felvételből és egy nyomtatott képből áll, látványra épülő, igazi élményt nyújtó szolgáltatás. A genetikai ultrahang vizsgálatnál a terhességi hétnek megfelelő protokoll szerint megmérjük a magzatot, valamint készítünk egy babamozit, nyomtatott képpel. A DVD mellett átadjuk a mérési eredményeket is.

Kismama genetikai vizsgálatok, tesztek

A vérvételes kockázatbecslés anyai életkortól függetlenül ajánlott. A szűrés elsődleges célja a Down-kóros magzatok felismerése, de az alkalmazott teszt nagy biztonsággal felismer egyéb fejlődési rendellenességeket is. Amennyiben a kismama elmúlt 35 éves vagy a rokonságban előfordult már genetikai betegség, illetve ha az ultrahangos genetikai vizsgálatok során eltérést tapasztalnak a szakemberek, további szűrések ajánlottak amniocentézis, illetve korion-biopszia minták kromoszómavizsgálata.

  • genetikai ultrahangvizsgálat a látható jelek és más paraméterek alapján segíthet felismerni a rendellenességeket,
  • vérvételes kockázatbecslés tesztekkel, fájdalom és kockázatmentes módszer, célja a Down-szindróma előfordulási valószínűségének becslése,
  • kromoszóma vizsgálatok, a magzatvíz (Amniocentézis), illetve méhlepény mintavétel (Korion-biopszia) pontos diagnózist adnak.

A 12-14. hetes ultrahang vizsgálatra a jobb láthatóság érdekében teli húgyhólyaggal kell érkezni, más esetekben nem igényel előkészületet.

A genetikai ultrahangok a várandósság alatti legrészletesebb ultrahang vizsgálatok. Ezek során megállapítjuk a magzat pontos korát, a becsült súlyát, mérjük a magzat különböző testrészeinek méreteit, igyekszünk kizárni az ultrahanggal felismerhető fejlődési rendellenességeket, emellett vizsgáljuk azokat a jeleket, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik egyes kromoszóma-rendellenességek előfordulásának valószínűségét.

A terhesség 12. hetétől a 13. hét 6. napjáig.

Végzünk egy ultrahangvizsgálatot (2D/4D vagy 5D) ahol elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérjük valamint az anyai vérből egy a terhességgel összefüggő plazmafehérje (PAPP-A) és egy hormon (szabad béta hCG) meghatározását.

A szűrőteszt típusának megfelelően az eredmény egy speciális számítógépes kiértékelő program segítségével végzett kockázatbecslés, melynek során az anyai életkor és a mért paraméterek, illetve a kismama egyéb adatai alapján (testsúly, dohányzás stb.) meghatározzák a Down-kór és egyéb kromoszóma-rendellenességek, valamint a velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát. A szűrőtesztek eredménye statisztikai módszereken alapszik és nem tekinthető diagnózisnak. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a kombinált teszt a vizsgált kromoszómális rendellenességek előfordulásának kockázatát mutatja meg. Az eredmény becsült százalékos pontossága 90%.


Leleten olvasható rövidítések magyarázata itt tekinthető meg:

https://hepinet.hu/uh_roviditesek.pdf

A pozitív eredmény nem minden esetben jelent valódi rendellenességet, viszont a lelettel feltétlenül keresse fel a területileg illetékes Genetikai Tanácsadót is!
- Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Baross utcai részleg) Genetikai Tanácsadója
- Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet. Genetikai Tanácsadója
- Istenhegyi Géndiagnosztikai központ genetikai tanácsadása

Csecsemő ultrahang vizsgálat

A szülést követő 6-8 hétben végzett csípő, hasi és koponya ultrahang vizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, melyek korai felismerése a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos.

A szűrés különösen ajánlott olyan csecsemők esetén, akiknek családjában előfordult már csípőficam, vesebetegség, fejlődési rendellenesség valamint, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.

Nem szükséges előkészület, de célszerű a babát előtte megetetni. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható. A csecsemő ultrahang vizsgálata 20 percig tart, biztonságos és fájdalommentes, nincs mellékhatása, ha szükséges megismételhető.

A csípő ultrahang vizsgálat 6 hetes kortól 6 hónapos korig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos.

Az ultrahang vizsgálat során az alábbi szerveket vizsgálják: máj, epehólyag, lép, hasnyálmirigy, vesék, mellékvese, húgyhólyag, és a kismedencei szervek. A refluxot, azaz a gyomorból a nyelőcsőbe történő táplálék visszafolyást jól lehet ultrahanggal látni. A belek vizsgálata a gáztartalom miatt azonban korlátozott.

Az agyi ultrahang vizsgálat a koponya csontosodásáig lehetséges, mert a nagykutacson keresztül végzik. Nem igényel különleges előkészületet, de célszerű, ha kéznél van a cumi vagy cumisüveg. Az ultrahang vizsgálat során megállapítható, fen áll-e agyi elváltozás, fejlődési rendellenesség, újszülött kori agyvérzés és/vagy az oxigénhiányos állapot során bekövetkezett károsodás. Az elváltozások korai felismerése elősegíti a szükséges terápia mihamarabbi megkezdését.