Belépés / Regisztráció

X
Bejelentkezés
Regisztráció
E-mail
Jelszó
Jelszó mégegyszer
Név
Telefonszám
Postacím
Születési év
Utolsó menstruációs ciklus első napja
Általános

BEJELENTKEZÉS:

TELEFONSZÁM: +36 20 474 7087

TELEFONSZÁM: +36 20 570 7766

HÉTFŐ-PÉNTEK: 08:00-16:00.IG

ONLINE:

https://www.hepinet.hu/foglalas

HÉTFŐ-VASÁRNAP: 00:00-24:00.IG

OEP RENDELÉS:

https://www.hepinet.hu/foglalas-oep

HÉTFŐ-VASÁRNAP: 00:00-24:00.IG

Kérjük, a bejelentkező telefonszámokon jelezze lemondási szándékát, lehetőség szerint a vizsgálat előtt 24 órával.

Az ultrahang vizsgálat kb. 20-30 percet vesz igénybe. Ikerterhesség esetén ez az idő duplázódik.

Az ultrahang vizsgálatokat rendelőinkben radiológus szakorvos, szonográfus, képalkotó diagnosztikai analitikus végzi.

Szabaddá kell tenni a vizsgált területet, melyre színtelen, pH semleges, hipoallergén zselét helyeznek, elősegítve a vizsgálófej mozgását. Az ultrahang vizsgálat során a vizsgált területre enyhe nyomást gyakorol a vizsgálófej, ez okozhat némi kellemetlenséget, de ettől függetlenül fájdalommentes és biztonságos.

Budapesten a Kleopátra-ház Szalonban (1133 Budapest, Kárpát utca 11.) van lehetőség bankkártyás fizetésre. Ezekben a rendelőkben elfogadunk OTP Szép Kártyát is. A fizetés a „harmadik zsebből-szabadidő alszámláról” történhet. Egészségpénztári számla kiállítása a HEPINET ULTRAHANGHÁLÓZAT összes rendelőjében lehetséges készpénzes fizetést követően.

A 2 dimenziós ultrahangvizsgálat során a berendezés „2 mm szeleteket” mutat meg a vizsgált szervből. Ezek állóképek. Diagnosztikai céllal alkalmazzák. A 4 és 5 dimenziós vizsgálatkor másodpercenként több ezer ilyen „szeletet” látunk, melyek gyors egymás utánisága adja ki a teljes 3 dimenziós térbeli képet. Mindez persze folyamatában, a mozgást ábrázolva történik, innen a 4D elnevezés (a 4. dimenzió az idő). Az 5D még életszerűbb képábrázolást mutat.

Fertőző betegek és közeli hozzátartozójuk nem látogathatják a rendelőt. Gipszen vagy rögzítőn keresztül, nem lehet ultrahang vizsgálatot végezni. Korai terhesség megállapításánál a hüvelyi vérzés kizáró ok.

Szervi ultrahang

Beutaló és érvényes TB kártya nem szükséges.

Az ultrahang vizsgálathoz üres gyomor és teli húgyhólyag szükséges! Ezért kérjük a következőket betartani:

  • Délelőtt éhgyomorral érkezzen.
  • Délutáni vizsgálatnál 6 órás éhezés szükséges, ez előtt könnyű ételt ehet.
  • Vizsgálat előtt kizárólag csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható.
  • A vizsgálat előtt fél órával már semmit sem fogyaszthat.
  • Dohányozni, szeszes italt, kávét, szénsavas üdítőt, rágógumit fogyasztani TILOS!

A vizsgálat elvégzésének javasolt időpontja nőknél a menstruációs ciklus 5. és 12. napja közötti időszak.

A vizsgálatra kortól függetlenül bárki jelentkezhet, 35 éves kor fölött a mammográfia kiegészítő vizsgálataként használjuk.

A rendelőben csak ultrahang vizsgálatot végezzük, vérvétellel járó hormonvizsgálatot nem.

Negatív lelet esetén, panaszmentesen évente. Orvos javaslatra 1-3-6 hónapon belül kontroll vizsgálat ajánlott. Az ultrahang vizsgálat nem terheli a szervezetet sugárzással, nem jár kockázattal és káros mellékhatással, korlátlan alkalommal megismételhető.

Ízületek és végtagi erek vizsgálatánál bal és jobb oldal egy-egy külön területnek számít, fizetni is külön kell a vizsgálat után. Amennyiben mindkét oldalt kéri, a vizsgálati idő ennek megfelelően duplázódik. A nyaki erek vizsgálata egyszerre történik.

Igen, például bal váll ízület és hasi ultrahang.

Kismama ultrahang

A 12 hetes ultrahang vizsgálatra a jobb láthatóság érdekében teli húgyhólyaggal kell érkezni, más esetekben nem igényel előkészületet.

Szabaddá kell tenni a kismama pocakját, melyre színtelen, pH semleges, hipoallergén zselét helyeznek, elősegítve a vizsgálófej mozgását. Az ultrahang vizsgálat során a vizsgált területre enyhe nyomást gyakorol a vizsgálófej, ez okozhat némi kellemetlenséget, de ettől függetlenül fájdalommentes és biztonságos. Sem az anyában, sem pedig a születendő gyermekben nem okoz szöveti vagy egyéb elváltozást.

Biztosan a 16. héttől lehet megállapítani, de ehhez az is szükséges, hogy a magzat mutassa magát.

A 16. és a 32. hét között bármikor. Az ultrahang vizsgálat nem terheli a szervezetet sugárzással, nem jár kockázattal, nincs káros mellékhatása, korlátlan számban ismételhető.

Normál esetben igen, egyszerre több családtag is.

Jelenleg azonban a járványügyi helyzetre tekintettel csak egy kísérő vehet részt a szolgáltatáson. Kérnénk, hogy a szolgáltatás teljes ideje alatt maszkot viseljenek!

Amikor a magzat alszik, vagy eltakarja a méhlepény, mozgásra késztethető, azzal, ha az alábbi technikák valamelyikét alkalmazza. A napi folyadék mennyiség bevitelét emelje meg, az ultrahang vizsgálat előtt fél órával fogyasszon csokoládét, sétáljon.

Az ultrahang vizsgálatról készült videó felvétel MPEG2 formátumban, .mpg fájlkiterjesztéssel került rögzítésre a DVD lemezen. Az MPEG2 formátumú felvétel lejátszható minden Windows, vagy MAC OS rendszert használó számítógépen, médialejátszó funkcióval rendelkező asztali DVD lejátszón, és médialejátszó funkcióval rendelkező TV készülékeken (USB-re átmásolva). A régebbi, csak DVD lemez lejátszására alkalmas asztali DVD lejátszó készülékeken való megjelenítéshez a felvételt szükséges a megfelelő formátumba átkódolni, és DVD lemezre rögzíteni.

A babamozi egy DVD felvételből és egy nyomtatott képből áll, látványra épülő, igazi élményt nyújtó szolgáltatás. A genetikai ultrahang vizsgálatnál a terhességi hétnek megfelelő protokoll szerint megmérjük a magzatot, valamint készítünk egy babamozit, nyomtatott képpel. A DVD mellett átadjuk a vizsgálat során készült összes képet és a mérési eredményeket.

Kismama genetikai vizsgálatok, tesztek

A vérvételes kockázatbecslés anyai életkortól függetlenül ajánlott. A szűrés elsődleges célja a Down-kóros magzatok felismerése, de az alkalmazott teszt nagy biztonsággal felismer egyéb fejlődési rendellenességeket is. Amennyiben a kismama elmúlt 35 éves vagy a rokonságban előfordult már genetikai betegség, illetve ha az ultrahangos genetikai vizsgálatok során eltérést tapasztalnak a szakemberek, további szűrések ajánlottak amniocentézis, illetve korion-biopszia minták kromoszómavizsgálata.

  • genetikai ultrahangvizsgálat a látható jelek és más paraméterek alapján segíthet felismerni a rendellenességeket,
  • vérvételes kockázatbecslés tesztekkel, fájdalom és kockázatmentes módszer, célja a Down-szindróma előfordulási valószínűségének becslése,
  • kromoszóma vizsgálatok, a magzatvíz (Amniocentézis), illetve méhlepény mintavétel (Korion-biopszia) pontos diagnózist adnak.

A 12-14. hetes ultrahang vizsgálatra a jobb láthatóság érdekében teli húgyhólyaggal kell érkezni, más esetekben nem igényel előkészületet.

Megállapítják a magzat pontos korát. A terhességi hetek számától függően elvégzik a fej kerületének, a tarkóredőnek, az agynak, a gerincnek, az ülőmagasságnak, az orrcsontnak, és a végtagoknak (felkarcsont, combcsont) mérését, ellenőrzik a hasfalat és a has kerületét, belső szerveket, a ductus venosust valamint a méhlepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét is.

A terhesség 11. hetétől a 13. hét 6. napjáig, optimálisan a 12. héten.

Végzünk egy 4D/5D ultrahangvizsgálatot ahol elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérjük valamint az anyai vérből egy a terhességgel összefüggő plazmafehérje (PAPP-A) és egy hormon (szabad béta hCG) meghatározását.

A szűrések (kombinált-, négyes-, integrált-teszt) eredménye egy speciális számítógépes kiértékelő program segítségével végzett kockázatbecslés, melynek során az anyai életkor és a mért paraméterek, illetve a kismama egyéb adatai alapján (testsúly, dohányzás stb.) meghatározzuk a Down-kór és egyéb kromoszóma-rendellenességek, valamint a velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát. A szűrőtesztek eredménye statisztikai módszereken alapszik és nem tekinthető diagnózisnak.

A pozitív eredmény nem jelent feltétlenül valódi rendellenességet, ezért ilyenkor ne essen pánikba, a további teendőket pedig feltétlenül beszélje meg a Genetikai Tanácsadó munkatársával!

Csecsemő ultrahang vizsgálat

A szülést követő 6-8 hétben végzett csípő, hasi és koponya ultrahang vizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, melyek korai felismerése a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos.

A szűrés különösen ajánlott olyan csecsemők esetén, akiknek családjában előfordult már csípőficam, vesebetegség, fejlődési rendellenesség valamint, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.

Nem szükséges előkészület, de célszerű a babát előtte megetetni. Bizonyos betegségek, mint például a reflux telt gyomorral vizsgálható. A csecsemő ultrahang vizsgálata 20 percig tart, biztonságos és fájdalommentes, nincs mellékhatása, ha szükséges megismételhető.

A csípő ultrahang vizsgálat 6 hetes kortól 6 hónapos korig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos.

Az ultrahang vizsgálat során az alábbi szerveket vizsgálják: máj, epehólyag, lép, hasnyálmirigy, vesék, mellékvese, húgyhólyag, és a kismedencei szervek. A refluxot, azaz a gyomorból a nyelőcsőbe történő táplálék visszafolyást jól lehet ultrahanggal látni. A belek vizsgálata a gáztartalom miatt azonban korlátozott.

Az agyi ultrahang vizsgálat a koponya csontosodásáig lehetséges, mert a nagykutacson keresztül végzik. Nem igényel különleges előkészületet, de célszerű, ha kéznél van a cumi vagy cumisüveg. Az ultrahang vizsgálat során megállapítható, fen áll-e agyi elváltozás, fejlődési rendellenesség, újszülött kori agyvérzés és/vagy az oxigénhiányos állapot során bekövetkezett károsodás. Az elváltozások korai felismerése elősegíti a szükséges terápia mihamarabbi megkezdését.