GYIK

Amennyiben a panaszok, tünetek alapján felmerül IR (inzulinrezisztencia) gyanúja.

Jellemző tünetei: megnövekedett testsúly (hastájéki elhízás), fogyási képtelenség, teherbeesési nehézségek, bőrön megjelenő kiütések, aknés elváltozások.

Az inzulinrezisztencia megfelelő kezeléssel sikeresen visszafordítható állapot, azonban elhanyagolt esetben a későbbiekben cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ennek rizikója fokozott, ha a felmenőknél is előfordult szénhidrát-anyagcsere probléma, illetve akiknél az előzőekben terhességi diabétesz alakult ki.

21 paramétert vizsgálunk:

- rutin laboratóriumi vizsgálatok (máj, csont, izmok, vese működése, ionok, fehérje-, vas-, zsíranyagcsere): GOT, GPT, GGT, ALP, karbamid, kreatinin, húgysav, Na, K, összfehérje, albumin, vas, transzferrin, koleszterinek, triglicerid)

- gyulladás jelzése: CRP, vérkép

- szénhidrát-anyagcsere: 3 pontos cukorterhelés (0, 60, 120 perces vércukor- és inzulinmeghatározással)

- D-vitamin

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

A terheléses vizsgálat ideje alatt nyugalomban kell lenni, étkezni, inni nem lehet (szükség esetén pár korty víz fogyasztása megengedett). A vizsgálathoz glükózport biztosítunk; érdemes otthonról hozni citromot/citromlevet, mely a vizsgálat eredményét nem befolyásolja, de a cukoroldat ízét kissé kellemesebbé teszi.

A terhelést megelőzően az éhgyomri glükóz szintjét vércukormérővel ellenőrizzük. Amennyiben az érték eléri, illetve meghaladja a 7 mmol/l-t, a terheléses vizsgálatot nem végezzük el.

Csomag tartalma

Megnevezés

Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT)

Alanin-aminotranszferáz (ALAT, GPT)

Gamma-glutamiltranszferáz (GGT)

Alkalikus foszfatáz (ALP)

Karbamid

Kreatinin

Húgysav

Terhelés 75 g glükózoldattal

Glükóz (3 pontos, 0-60-120 perces)

Nátrium (Na)

Kálium (K)

Vas (Fe)

Transzferrin

Összfehérje

Albumin

C reaktív protein (CRP)

Koleszterin

HDL koleszterin

Triglicerid

Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel).

D-vitamin (Total 25-OH D-vitamin)

Inzulin (3 pontos, 0-60-120 perces)