Mi is az a Crystal-Vue technológia?
A technikai újításokban vezető Samsung a HS50-es ultrahang géppel nemcsak újfajta grafikai megoldásokat ad a felhasználóknak, hanem a crystal-vue technológiával lehetővé teszi, hogy valós időben egy egyszerű megoldással metszetben is lehessen a magzatról alkotott képet tárolni, ezzel is elősegítve az igen magas színvonalú szakmai munkát. Természetesen a grafikai megoldásokon kívül új hardverek is jellemzik a Samsung új sorozatát, amely a mindennapos használatot jelentősen segíti. Például a Single Crystal S-Vue hasi 2D convex (és 3D convex) vizsgálófej előnye, hogy a vizsgálófej kristálysorait egy növesztett kristályból építik be, ezáltal jobb az eszköz jel-zaj viszonya, jobb a penetrációja. Élethű és ugyancsak részlet gazdag térbeli ábrázolás a realistic vue szoftverrel lehetséges.

5D Ultrahang
5D Ultrahang
Mindezen technikai jellemzők lehetővé teszik, hogy a magzatról az eddigiekhez képest sokkal jobb minőségű felvételek készülhessenek, a térbeli jellemzők megadásával a felhasználó minden eddiginél pontosabb adatot kaphat a magzat állapotáról. Az új program, technológia új lehetőségeket is nyújt, abban a formában, hogy a szoftveres, hardveres ellátottságának köszönhetően intenzíven tudja használni a térben történő kivetítés legújabb technológiáit.
5D Ultrahang

Az 5D  egy új  felhasználási mód

A legújabb csúcstechnológia, amely a képi megjelenítésben egy rendkívül jó felbontást, és a magzat bőréhez hasonló rózsaszín  élethű ultrahangképet láttat, mozgásban pedig a fény-árnyék hatással térben ábrázol.

Az elmentett képeket 3D szemüveggel, vagy TV készülékkel 3 dimenzióban, térben láthatóvá teszi.

A 3 dimenziós képek 180 fokban kifordíthatók. Ezzel a térbeli ábrázolással jobban elemezhető, látható a magzat. Ez a valósághű képfelbontás segíti a genetikai rendellenességek minél hamarabbi felismerését és ábrázolását.

A szülők számára a nehezen kivehető 2D képekből, egy nagyon jó minőségű, élvezhető ultrahang vizsgálatot alkot, ami megnyugvást jelent és felejthetetlen  örök élményt okoz.


Professzionális a szülészeti és a nőgyógyászati vizsgálatokban, ami a mai világban elkerülhetetlen a magas szintű  genetikai szűrés végzéséhez. Ezzel elősegíti a vizsgálót a klinikai döntéshozatalban és csökkenti a bizonytalanságot.

Rövidebb idejű behatással lehet a kiválasztott területet vizsgálni, ezzel a magzatot sem tesszük ki a nemkívánatos, hosszú vizsgálati időnek.

A 4D készítése még látványosabb és gyorsabb .

5D Ultrahang 5D Ultrahang 5D Ultrahang 5D Ultrahang
4D babamozi

Hihetetlen élmény ad, amikor a kismama és szerettei először pillantják meg a kis pocaklakót!

A 4D babamozi valós időben mutatja meg a babát, annak testhelyzetét, mozgását. Felfedezhető a mosolya, meghatározható a neme.

A DVD felvételt a terhesség 16. és 32. hete között bármikor el lehet készíteni. Az ultrahang vizsgálat nem terheli a szervezetet sugárzással, nem jár kockázattal, nincs káros mellékhatása, korlátlan számban ismételhető.

A várandósság különböző időpontjaiban más-más részlet válik láthatóvá. A 16. héttől már meg lehet határozni a nemét. A 20. hét előtt még teljes egészében belefér a képernyőbe, mozgása jól követhető. A 20-30 hét között már húsos az arca, nyitja a szemét, csuklik, mozgolódik, jól láthatóan mosolyog.

A felvétel közben egyszerre több családtag is osztozhat az Ön örömében, közösen nézhetik TV-n keresztül a babát.

A 4D babamozi egy DVD felvételből és egy nyomtatott képből áll, csomagajánlataink között is elérhető szolgáltatás.

Az ultrahang diagnosztikáról

Ultrahangvizsgálat során az emberi szervezet bizonyos részeit két- vagy háromdimenziós képi ábrázolással megjelenítjük, mellyel számtalan betegség meglétét erősíthetjük vagy cáfolhatjuk meg, így az ultrahang-diagnosztikát szinte minden klinikai szakmában alkalmazzuk.

Legnagyobb számban belgyógyászati és nőgyógyászati-szülészeti diagnosztikában használjuk, de számtalan szív- és érrendszeri, ízületi, szemészeti, urológiai betegségre is ultrahangvizsgálat segítségével derül fény.

Gyakorlatilag a csontokon, a gyomor és bélrendszeren kívül bármit tudunk vizsgálni: ereket, izmokat, ízületeket, hasi- és kismedencei szerveket, pajzsmirigyet, nyálmirigyeket, emlőt, herét és tapintható csomókat. Ultrahangvizsgálattal megállapítjuk, hogy ezekben a szervekben van-e méretbeli eltérés, kövesség, esetleg gyulladásos, daganatos elváltozás.

Ultrahangvizsgálat során a vizsgálófejből kibocsátott magas frekvenciájú ultrahang hullámokat a különböző szövetek eltérő mértékben nyelik el, illetve verik vissza.

Az ultrahangvizsgálat előnye, hogy az emberi szervezet anatómiai és funkcionális állapotának vizsgálatát minden életkorban (a fogantatástól számítva) lehetővé teszi. Akár mozgás közben is megfelelő képet készít, testfolyadékok áramlására, sebességének mérésére is kiválóan alkalmazható.

Vizsgálatok a várandósság alatt

A terhesség alatt szinte minden kismamában felmerül, hogy a szülés után mennyiben fog megváltozni az élete, illetve egészséges lesz-e a kisbaba.

Ritkán előfordulhatnak genetikai rendellenességek, melyek közül leggyakoribb a Down-szindróma. Célunk, hogy eloszlassuk Önben a felesleges félelmeket, és segítsünk megismerni a szűrési lehetőségeket.

A terhes gondozás legfőbb célja a rendellenességek időben történő felismerése és ezek megelőzése. Ennek érdekében a kilenc hónap alatt vannak kötelező és ezen felül ajánlott genetikai vizsgálatok.

A genetikai rendellenességek közül a legismertebb a Down-szindróma, amely kiszűrése többféle módszerrel is elvégezhető:

  • az emelt szintű ultrahangvizsgálat a látható jelek és más paraméterek alapján segíthet felismerni a rendellenességeket,
  • kromoszóma vizsgálatok, a magzatvíz, illetve méhlepény mintavétel pontos diagnózist adnak.

vérvételes kockázatbecslés anyai életkortól függetlenül ajánlott, de a kismama és az édesapa kora, mint kockázati tényező szükségessé teheti a kromoszóma vizsgálatot.

Természetesen a Down-szindróma mellett más genetikai rendellenességek is kiszűrhetők a genetikai szűrővizsgálatokkal, ezért ajánlott a genetikai ultrahangszűréssel egybekötött vérvételes kockázatbecslés.

Bejelentkezés: +36 20 570 7766

A genetikai rendellenességek primer jelei ma már nagyon jó eséllyel szűrhetők a modern, nagy felbontású ultrahang készülékek és tapasztalt szakembereink segítségével. Ezek lehetnek a kötelező szűrővizsgálatok, illetve a délutáni magánrendelésen az alábbiak is:

Emelt szintű 4D - 5D ultrahang szűrővizsgálatok

  • vérvétel (kombinált teszt,
  • teszteredmény kiküldése, rendellenesség gyanú esetén lehetőség van felülvizsgálatra,
  • várakozás, sorban állás és beutaló nélkül.

Az első ultrahang szűrés

A 11-13. héten végzik az első emelt szintű ultrahangvizsgálatot, melynek során megállapítják a magzat pontos korát. A menseshez mért számításokhoz képest konkrétabban meghatározható a várható szülés ideje, mivel ebben az időszakban még minden embrió egyformán növekszik.

Ultrahangvizsgálat során a szakemberek ellenőrzik a gerinc, koponya állapotát, a szívhangot, a végtagok meglétét; megnézik a nyaki redőt, amellyel bizonyos fejlődési, kromoszóma rendellenességre utaló gyanús jelek, kóros állapotok felderíthetők, elsősorban a Down-szindróma. A magzat orrcsontjának meglétét is ellenőrzik, ugyanis az orrcsont hiánya szintén a Down-szindróma egyik korai tünete.

A vizsgálat fontossága abban rejlik, hogy ennek során a fejlődési rendellenességek több, mint kétharmada már ekkor kiszűrhető, mivel a magzati szervek jelentős része ekkorra már kifejlődött. Mindezek ellenére egy negatív eredmény nem jelenti azt, hogy később ultrahang vizsgálatra nem lenne szükség, így a második és a harmadik trimeszteri vizsgálatok legalább ennyire fontosak.

A 11-13. hét között esedékes a vérvételes Down-szűrés (kombinált teszt ), amely emelt szintű ultrahangvizsgálatból és egy vérvételes vizsgálatból áll.

A második ultrahangszűrés

A 18-20. héten aktuális a második ultrahangszűrés.

A szűrésen hasfalon keresztül végzik az ultrahang vizsgálatot. Megnézik a magzat belső szerveit, hogy megfelelően fejlődnek-e. Itt már szinte minden szervet ellenőrizni tudnak, a koponyát, az agyszerkezetet, az arcot, a gerinc épségét, a csigolyákat is beleértve. Megvizsgálják a szív négy üregének meglétét, a rekeszizmot, a hasfal zártságát, a veséket, a telt gyomrot, a hólyagot, valamint a végtagok épségét, és természetesen a méhlepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét is.

Ebben az időszakban ajánlott a 4D és 5D technika, a jobb felbontás miatt.

Ez a szűrés az aprólékossága miatt időigényes, de fontos a magzat egészséges fejlődésének megállapításához.

Amennyiben a kismama elmúlt 35 éves vagy a rokonságban előfordult már genetikai betegség, illetve ha az emelt szintű ultrahangos vizsgálatok során eltérést tapasztalnak a szakemberek, további szűrések ajánlottak, amelyek méhlepényből, illetve magzatvízből levett minták kromoszómavizsgálatával járnak.

Amniocentézis (magzatvíz-mintavétel)

Ezen vizsgálat során a magzatvízben található sejtek kromoszómaállományát vizsgálják. A beavatkozást a terhesség 15-19. hete között végzik, a hasfalon keresztül bevezetett tűvel vesznek mintát, amiből az esetleges Down-kór jelenlétén kívül egyéb betegségek is kiszűrhetők pl. Edwards- és Patau-kór, tripla-X vagy dupla-Y-szindróma, vagy nyitott hátgerinc. A vizsgálathoz a levett mintát szaporítani kell, így hosszabb idő is lehet, amire megszületik az eredmény.

Korion-biopszia (méhlepény-mintavétel)

A magzatboholy-mintavétel szintén a már említett kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére szolgál. A mintavétel során a méhfalhoz tapadó lepényből vesznek szövetmintát egy tű segítségével helyi érzéstelenítésben, így csak minimális fájdalommal jár. A vizsgálatra a magzatvíz-mintavételnél valamivel előbb, már a 12. héttől kezdődően sor kerülhet és rövidebb idő alatt elkészül az eredménye. Mindkét eljárás során a hasfalon keresztül, a méhizomzat átszúrásával történik a mintavétel, miközben ultrahanggal figyelik, hogy hol helyezkedik el a magzat. Az eredmények pontossága nagyjából egyenértékűnek nevezhető, genetikai szempontból viszont az amniocentézis valamivel megbízhatóbb. A vetélési kockázat mindkét diagnosztikus szűrésnél nagyjából 1% körüli, ezért a vizsgálatokat csak indokolt esetben és a Kismama beleegyezésével végzik el.

Kombinált teszt

Olyan szűrőteszt nincs, amelyből meghatározható a szülők hajlama Down-kóros gyermek nemzésére, a jelenlegi módszerek ezért a magzat közvetlen vagy közvetett módon történő vizsgálatán alapulnak.

A Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenességek diagnózisa nagy biztonsággal ( ~99%) csak a magzat kromoszóma vizsgálatával állapítható meg (magzatvíz mintavétel: amniocentézis, chorionboholy mintavétel: chorionbiopszia) ha kismértékben is ( <1-2%), de kockázattal járnak. Kockázatuk és költségük miatt ezen vizsgálatok alkalmazása tömeges szűrésre nem való, ezért ilyen vizsgálatot kizárólag indokolt esetben, az anya beleegyezésével végeznek. A 35 év feletti várandós anyáknak a magzati kromoszóma vizsgálat felajánlását törvény írja elő.

Az ultrahang és az anyai vérből történő biokémiai vizsgálatok nem járnak kockázattal. Ezek a módszerek nem alkalmasak diagnózis felállítására, csupán a Down-szindróma előfordulásának valószínűségére lehet belőlük következtetni.

Expressz
Milyen genetikai betegséget szűr? Down,Edwards és Patau szindróma
Mennyi idő múlva érkezik meg a labor eredmény? 1-3 munkanap
Eredmény becsült százalékos pontossága? 90-95%

I. trimeszteri kombinált teszt

12. heti 4D-5D ultrahang- és vérvizsgálat

A terhesség 11-13. hét 6. napjáig, optimálisan a 12. héten, anyai vérből egy hormon és egy fehérje szintet mérünk (HCG és PAPP-A), továbbá 4D-5D ultrahangvizsgálatot végzünk, melynek során elsősorban a magzat ülőmagasságát (CRL) és tarkóredő vastagságát (NT) mérjük, ellenőrizzük az orrcsontot (NB). Ez egy elterjedt szűrőmódszer, amely nagy biztonságot ad.

NIFTY Teszt CE

A legnagyobb hatékonyságú, legkorszerűbb technológiákon alapuló, nem invazív prenatális szűrőteszt. Az anyai vérben található magzati DNS genetikai vizsgálatát végzi közel 100%-os megbízhatósággal. Többféle különböző non-invazív prenatális teszt létezik. A NIFTY teszttel már több mint 5.000.000 terhességet vizsgáltak meg, ami jóval magasabb szám, mint bármely egyéb teszt esetében. Biztonságos, mert non-invazív, így nem hordozza magában a vetélés kockázatát. Rugalmas, mert nem csak az egyes terhességek, hanem az ikerterhességek és a beültetett embrióból létrejövő terhességek esetén is alkalmazható.

Trisomy-teszt

Új, nem invazív, a magzat DNS-ének elemzéséből a Down-, Edwards-, illetve Patau-szindrómákért felelős kromoszóma-rendellenességek kimutatására alkalmas nagy 99% feletti pontosságú szűrővizsgálat. A Trisomy-teszt kimutatja a terhességi biokémiai szűrés (kombinált teszt) lehetséges álpozitív eredményeit, minimálisra csökkenti a magzatvízből történő invazív mintavétel (amniocentézis) szükségességét, és amennyiben az anya tudni szeretné, megállapítja a magzat nemét is.Csecsemőszűrés

Dr. Daoud Salim
Csecsemő- és gyermekgyógyász, radiológus főorvos

1986-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, azóta a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházban dolgozik. 1990-ben csecsemő- és gyermekgyógyászatból szakvizsgázott. 1991-ben gyermekgyógyászati tevékenysége mellett a radiológiai osztályra került. 1994-ben radiológiai szakképesítést szerzett. 2000-től a mai napig a kórház radiológiai osztályát vezeti. 2010-től a Svábhegyi Gyógyintézet radiológus főorvosa, 2013-ban a munka mellett a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjában MSC szakképesítést szerzett. 2012-ben Semmelweis napon, munkája elismeréseként megkapta a Pro Sanitate díjat.


A szülést követő 6-8-12. hétben végzett csípő, hasi és koponya ultrahangvizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amik még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos. A csecsemőszűrést a Kárpát utcai rendelőnkben végezzük.


Hasi szervek vizsgálata

A 6-8. hetes korban végzett szűrő jellegű hasi- és csípő ultrahangvizsgálat során az egészséges újszülöttek hasi szerveit (máj, eperendszer, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag) vizsgáljuk.

A gyomor-bélrendszer tekintetében a refluxról tudunk véleményt mondani.

Az ultrahangvizsgálat gyors, hatékony és veszélytelen módszer, melynek segítségével jól megítélhető a vesék megléte, nagysága, helyzete, szerkezete, és megállapítható van-e üregrendszeri tágulat. Így időben felismerhetők az esetleges kóros eltérések; ha szükséges, meg lehet kezdeni a kezelést.

Csípőszűrés

A csípő ultrahang vizsgálata során a csípőízületek fejlettségét vizsgáljuk, mely különösen ajánlott olyan csecsemők esetén, akiknek a családjában előfordult már csípőficam, ill. csípőízületi probléma. Amennyiben időben felismerjük az esetleges eltéréseket (pl. fejletlen vagy csípőficamra hajlamos csípőízület), korán meg tudjuk kezdeni a kezelést, mely legtöbb esetben csak egy ún. terpeszbetétes pelenka alkalmazásából áll. Ezekben az esetekben kontroll vizsgálatot is végzünk, és ha ennek során nem észlelünk kellő javulást - mely szerencsére ritkán fordul elő - gyermekortopédiai vizsgálatot javasolunk.

Rendelőnkben Dr. Daoud Salim radiológus, csecsemő és gyermek szakorvos vizsgál.

Koponyaszűrés

A koponya ultrahangos vizsgálata az agy vizsgálatát jelenti, amit a baba feje tetején található nagykutacson keresztül végzünk.

Megállapíthatók az agykamrák, az agyállomány néhány fejlődési rendellenessége, terhesség alatti fertőzés okozta állományi elváltozások, az újszülött kori agyvérzés és az oxigénhiányos állapot következtében létrejött károsodások.

Visszalépés a GYIK menüpontba